Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Μάρτυρες ενός σκηνικού απίστευτης βιαιότητας έγιναν χθες το μεσημέρι οι περαστικοί στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και το οποίο σήμερα έτυχε ευρείας δημοσιότητας από τα ΜΜΕ της Κύπρου, ένας αστυνομικός  της ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης), στη προσπάθεια του να συλλάβει αλλοδαπό και να του περάσει χειροπέδες κάθεται πάνω στο πόδι του και του το σπάει!

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) , ο κακοποιημένος μετανάστης είναι νόμιμος αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά των κύπριων  αστυνομικών οι οποίοι όπως καταγγέλλεται όταν βλέπουν έγχρωμους μετανάστες στο δρόμο, τους υποβάλλουν σε εξευτελιστικούς ελέγχους, σε δημόσια θέα. 

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο αστυνομικός έριξε στο έδαφος τον Αφρικανό πρόσφυγα με μία λαβή, σπάζοντας το πόδι του. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός επιχείρησε να του περάσει χειροπέδες και να τον συλλάβει και να τον μεταφέρει στο περιπολικό.

Ο μετανάστης σφαδάζει από τον πόνο και ζητάει μετ επιτάσεως να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, ενώ αρνείται να πάει στον γιατρό με τη συνοδεία του αστυνομικού που τον κακοποίησε.

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου, είπε ότι ζήτησε την ετοιμασία πλήρους έκθεσης για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι «δεν θα αρκεστούμε στο τί είπε ο παραπονούμενος αλλοδαπός, ούτε στο τί είπαν τα μέλη της Αστυνομίας».  «Αν υπήρξε ευθύνη από πλευράς των μελών της Αστυνομίας δεν θα περάσει απαρατήρητη» είπε.

Η ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων της Κύπρου ζήτησε από το Γενικό Εισαγγελέα να της επιτραπεί να εξετάσει αυτεπάγγελτα το περιστατικό μετά απο καταγγελία της ΚΙΣΑ.

Προσοχή ακολουθούν σκληρές εικόνες: