Οι αρχές του Καναδά έδωσαν την έγκριση σε εμπορική παραγωγή αυγών γενετικά τροποποιημένου σολωμού από την εταιρεία AquaBounty, δίνοντας το πρώτο πράσινο φως για εμπορική παραγωγή στο πειραματικό, μέχρι στιγμής, εγχείρημα.

Η απόφαση δεν αρκεί για να φτάσει ο «μεταλλαγμένος» σολωμός (που μεγαλώνει με διπλάσια ταχύτητα) ή τα αυγά του στα πιάτα καταναλωτών, αλλά έρχεται πριν η καταλληλότητά του εξεταστεί από την FDA, την υπηρεσία των ΗΠΑ που είναι επιτετραμμένη με τον έλεγχο των τροφίμων.

Η υπόθεση αφορά την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Aquabounty, η οποία εδώ και χρόνια έχει σε πειραματικό στάδιο σολωμό Αντλαντικού «εμπλουτισμένου» με γονιδίωμα σολωμού Σινούκ Ειρηνικού και θαλάσσιου χελιού. Χάρη στην τροποποίηση, ο σολωμός φτάνει στο μεγαλύτερό του μέγεθος στο μισό χρόνο από ό,τι το κανονικό ψάρι. 

Η εταιρεία έχει εκκολαπτήριο αυγών του τροποποιημένου σολωμού στο Νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου και δεύτερη εγκατάσταση σε δάσος του Παναμά, όπου μεταφέρονται τα αυγά, μεγαλώνουν τα ψάρια και τελικά καταστρέφονται αφού φτάσουν στο κανονικό τους μέγεθος. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, η αρμόδια υπηρεσία του Καναδά έδωσε την άδεια στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Aquabounty να μεταφέρει μέχρι 100.000 αυγά στην εγκατάσταση στον Παναμά. Είναι η πρώτη έγκριση για παραγωγή γενετικά τροποποιημένου είδους σε εμπορική κλίμακα. 

Σχολιάζοντας, η εκπρόσωπος του καναδικού «Δικτύου Δράσης Βιοτεχνολογίας» Λούσι Σαράτ ανέφερε στην εφημερίδα ότι η απόφαση διευκολύνει την FDA να εξετάσει την έγκριση του προϊόντος και αίρει έτσι ένα εμπόδιο για την εμπορική διάθεση του ψαριού. 

«Είναι ένα ισχυρό βήμα πιο κοντά στο να φτάσουν γενετικά τροποποιημένα ψάρια στο πιάτο μας, και δυστυχώς πολύ σημαντικό» είπε, λέγοντας πως «πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά και ξεκινά μία αλυσίδα αποφάσεων που μπορεί να γίνει καταστροφική για τα υδάτινα οικοσυστήματα».

Εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Περιβάλλοντος υπογράμμισε πως «υπάρχουν αυστηρά μέτρα για να αποτραπεί η απελευθέρωση του ψαριού στην τροφική αλυσίδα». Επιπλέον, τόνισε ότι «στον Καναδά δεν έχουν στην παρούσα φάση εγκριθεί γενετικά τροποποιημένα ψάρια ή αυγά για ανθρώπινη κατανάλωση».

Εκπρόσωπος της Aquabounty ανέφερε ωστόσο ότι η απόφαση «είναι σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να θέσουμε τον σολωμό σε εμπορική παρααγωγή». Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στη λειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρίας στον Παναμά καταγράφηκαν προβλήματα που εγείρουν αμφιβολία για την ασφάλειά της.