Ο αμερικανο-ισραηλινός μεγιστάνας των μίντια Χάιμ Σαμπάν, μέγας χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με «όλη του τη δύναμη» σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2016.

Η 66χρονη Κλίντον, της οποίας η τετραετής θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών έληξε τον Φεβρουάριο, έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια, αλλά το πιθανότερο είναι να το αποφασίσει τον επόμενο χρόνο.

Ως υποψήφια, θα είναι η πιθανότερη για την εξασφάλιση του χρίσματος, το οποίο διεκδίκησε το 2008, αλλά το έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διανύει την δεύτερη θητεία του.

Τον περασμένο μήνα, ένας ακόμη μέγας χρηματοδότης των Δημοκρατικών, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, επίσης πρόσφερε την υποστήριξή του στην σύζυγο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

«Ελπίζω να είναι υποψήφια. Θα ήταν μία εξαιρετική πρόεδρος. Αν αυτό συμβεί, εννοείται ότι θα συμμετάσχουμε με όλη μας τη δύναμη. Είναι ένα μεγάλο όνειρό μου να την δω στο Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Σαμπάν στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Ο Σαμπάν, παραγωγός της ταινίας «Τα Χελωνονιντζάκια», δώρισε ένα εκατομμύρια δολάρια σε τρεις επιτροπές πολιτικής δράσης των Δημοκρατικών μέσα στο 2012, όταν επανεξελέγη ο Ομπάμα.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2016 είναι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι βρίσκεται κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Κλίντον στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Μπάιντεν έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσο τον υποστηρίζει αρκετά ο Ομπάμα ύστερα από την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Double Down», που αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία του 2012 και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος σκεφτόταν να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν ως υποψήφιο με την Κλίντον.

Ο Ομπάμα δεν διέψευσε ότι οι πολιτικοί του σύμβουλοι είχαν εξετάσει την ιδέα, αλλά δήλωσε ότι ο ίδιος θα την είχε απορρίψει.
«Θεωρεί ότι αν ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, ο Ομπάμα θα παραμείνει ουδέτερος, αλλά αν ο Μπάιντεν δεν θέσει υποψηφιότητα και θέσει εκείνη (η Κλίντον), θα την υποστηρίξει. Η γενική αίσθηση είναι ότι η Χίλαρι είναι ο φυσικός διάδοχος του Ομπάμα», δήλωσε ο Σαμπάν.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε ότι η Κλίντον είναι η πρώτη επιλογή των Αμερικανών για πρόεδρος, ενώ ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Κρις Κρίστι είναι ο πιθανότερος αντίπαλός της από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, η Κλίντον προηγείται κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες του Κρίστι στις προτιμήσεις των Αμερικανών.