Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γερμανούς αναμένουν ότι τα βασικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα εγκρίνουν τη συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ σε μία εσωκομματική ψηφοφορία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Εlectoral Research Group (FGW) για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης, δηλαδή περιλαμβάνει τις αντιδράσεις απέναντι στο σχέδιο για «μεγάλο συνασπισμό» που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ανάμεσα σε συντηρητικούς και Σοσιαλδημοκράτες.

Περίπου το 73% εκείνων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι αναμένουν η ψηφοφορία μεταξύ των 474.000 μελών του SPD να δώσει στη Μέρκελ τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα και έναρξης μίας τρίτης θητείας της.

Ο εκλογικός της θρίαμβος τον Σεπτέμβριο άφησε την Μέρκελ χωρίς πλειοψηφία υποχρεώνοντάς την σε μακροχρόνιες συνομιλίες με την κεντροαριστερά.

Αν τα μέλη του SPD απορρίψουν τη συμφωνία, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 50% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν νέες εκλογές. Τα αποτελέσματα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι, αν το SPD απαντήσει αρνητικά, η Μέρκελ θα πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους, ενώ το ένα πέμπτο απάντησε ότι προτιμάει έναν συνασπισμό του SPD με τους σκληροπυρηνικούς Αριστερούς και τους Πράσινους.

Μόλις λίγοι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι με τη συμφωνία, περιλαμβανομένου σχεδόν ανάλογου ποσοστού συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών. Η μεγάλη πλειοψηφία εμφανίζεται ικανοποιημένη με τα 8,5 ευρώ την ώρα για κατώτερο μισθό και το 90% εγκρίνει το μέτρο που προβλέπει ότι όσοι έχουν εισφορές 45 ετών θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται πρόωρα στα 63 τους.
 
Τους όρους της συμφωνίας για τον μεγάλο συνασπισμό παρουσίασαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν: η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ. Σύγκλιση επετεύχθηκε σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992, ενώ καθιερώνεται επίσης σύνταξη στα 63 μετά 45 χρόνια εργασίας και αντίστοιχες καταβολές εισφορών.
 
Συμφωνία επετεύχθη και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι τα έσοδα θα επενδύονται σε έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι γερμανοί οδηγοί.

Αναφορικά με το θέμα της διπλής υπηκοότητας, ο Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από μετανάστες. Επιπλέον, τα κόμματα συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης, μία απαίτηση των CDU και CSU. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των υπουργείων το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) θα πάρει πέντε συν το υπουργείο Καγκελαρίας, το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) έξι και το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) τρία.