current views are: 1

29 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:45

«Ψυχρός πόλεμος» ΕΕ – Ρωσίας για τα… μάτια της Ουκρανίας

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την άσκηση «βέτο» από μέρους της Ρωσίας στις σχέσεις της με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει μια συμφωνία με την ΕΕ έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την Μόσχα.

Δημοσίευση 12:45’
αρθρο-newpost

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την άσκηση «βέτο» από μέρους της Ρωσίας στις σχέσεις της με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει μια συμφωνία με την ΕΕ έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την Μόσχα.

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την άσκηση «βέτο» από μέρους της Ρωσίας στις σχέσεις της με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει μια συμφωνία με την ΕΕ έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την Μόσχα.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε (την άσκηση) του βέτο μιας άλλης χώρας» στην βούλησή μας για προσέγγιση με τα κράτη αυτά, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία προσέθεσε ότι ο καιρός της «περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας έχει παρέλθει στην Ευρώπη».

Κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ σημείωσε ότι ορισμένες ενέργειες της Ρωσίας απέναντι στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι «ασύμβατες» με τον τρόπο που τα πράγματα πρέπει «να γίνονται στην Ευρώπη».

Διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία που η Ουκρανία αρνήθηκε να υπογράψει σήμερα στο Βίλνιους «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι», κάλεσε επίσης το Κίεβο να «παραμερίσει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες του και τις έξωθεν πιέσεις. Έχει έρθει η ώρα του θάρρους και των αποφάσεων», σημείωσε.

«Δεν θα πρέπει να παραιτούμαστε λόγω εξωτερικών πιέσεων, ακόμη και από την Ρωσία», υπογράμμισε ο Ρόμπεϊ. Η πολιτική και οικονομική προσέγγιση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι μια «διαδικασία που γίνεται προς όφελος κάποιου πράγματος κι όχι εναντίον κάποιου», διαβεβαίωσε επίσης ο Μπαρόζο.

Το βέτο Γιανούκοβιτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς (φωτό) άσκησε βέτο την τελευταία στιγμή στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάσωση της συμφωνίας σύνδεσης η οποία επρόκειτο να υπογραφεί στη Λιθουανία και θα είχε σημάνει μία ιστορική στροφή για την απομάκρυνση του Κιέβου από τη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Υπό την πίεση της Μόσχας, ο Γιανουκόβιτς έστρεψε από την περασμένη εβδομάδα τα νώτα προς την Ευρώπη, πλήττοντας τα σχέδια της ΕΕ για την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με τους ανατολικούς της γείτονες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αλλάξει τη στάση του προέδρου Γιανουκόβιτς, προτείνοντας προς την ουκρανική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της κεντρικής τράπεζας της χώρας οικονομικά κίνητρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Βίλνιους. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, μία συμβιβαστική πρόταση συμφωνήθηκε χθες κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών, την οποία σήμερα αρνήθηκε να υπογράψει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το αποτέλεσμα της τρίτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ανατολική Σύμπραξη (Γεωργία, Μόλδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν) στο Βίλνιους ήταν πενιχρό. Οι συνομιλίες κατέληξαν στη μονογραφή συμφωνιών σύνδεσης με την Γεωργία και τον Μόλδοβα, η υπογραφή των οποίων θα γίνει σε διάστημα μηνών, και στην υπογραφή συμφωνίας για τη χαλάρωση του καθεστώτος των αδειών εισόδου με το Αζερμπαϊτζάν.

«Παρέμεινε το στάτους κβο. Ο ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει προς την σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε κατηγορώντας την ουκρανική ηγεσία ότι επέλεξε έναν δρόμο «που δεν οδηγεί πουθενά. Είναι μία ήττα για την Ουκρανία», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέρριψαν την ευθύνη της αποτυχίας των συνομιλιών στον Γιανουκόβιτς, αλλά τόνισαν ότι η πόρτα παραμένει ανοικτή για τη οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με την Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής ότι το Κίεβο εξακολουθεί να επιθυμεί την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο μέλλον και ότι η χώρα του χρειάζεται προηγουμένως ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει “ταπεινωτική” την προσφορά 600 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις εξέθεσε λεπτομερώς τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας, στα οποία περιλαμβάνονται οι υψηλές τιμές που είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει στο μέλλον με φυσικό αέριο την Ουκρανία, αν και οι δυνατότητές της για να το κάνει επί μακρόν είναι περιορισμένη.

Η συμφωνία σύνδεσης , συνοδευόμενη από ευρεία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ήταν αντικείμενο πενταετούς διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ουκρανία και την ΕΕ, η οποία έθεσε στη διάθεση του Κιέβου δισεκατομμύρια ευρώ για τον πολιτικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η σημερινή άρνηση του Κιέβου θα καταφέρει πλήγμα στην ιδέα της Ανατολικής Σύμπραξης, τη στρατηγική αυτή που από το 2009 στοχεύει στη σταθεροποίηση των πρώην σοβιετικών χωρών και τη σύνδεσή τους με την ΕΕ.
Ομως η ένωση, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχουν διχογνωμίες για την Ανατολική Σύμπραξη, δεν προσέφερε ποτέ μία σαφή προοπτική ένταξης στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως έκανε με τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου του Βίλνιους, σύμφωνα διπλωματικές πηγές, ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου δυσαρεστημένες με την αρνητική έκβαση της διαπραγμάτευσης με το Κίεβο.


σχετικα αρθρα