Περίπου 660.000 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία εκ των οποίων οι 201.292 βρίσκονται σε καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι ζουν εκτός, εκτιμά σε έκθεσή της η Τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (AFAD).

Το μεγάλο πρόβλημα η Τουρκία δεν είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα στρατόπεδα, αλλά αυτοί που βρίσκονται εκτός, εκτίμησε ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Ριζά Τουρμέν. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την έκταση του προβλήματος των εκτός καταυλισμών προσφύγων, επισήμανε.

Ο Ριζά κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα. Τόνισε ότι ο πληθυσμός αυτός πρέπει να έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης. Ο αποκλεισμός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα φαινόμενα και βία, πρόσθεσε ο βουλευτής, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σαντουλάχ Εργκίν να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία γύρω από την εγκληματική δραστηριότητα που συνδέεται με τους πρόσφυγες από τη Συρία.
Ο κ. Ριζά επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα άρει τις επιφυλάξεις της για την Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, εμποδίζοντας έτσι την υποβολή αιτήσεων για άσυλο.

Οι πρόσφυγες που ζουν σε στρατόπεδο στην νότια Τουρκία επιβιώνουν με ένα επίδομα 80 τουρκικών λιρών το μήνα (29 ευρώ), σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Οι 60 από τις 80 λίρες προέρχονται από το πρόγραμμα επισιτισμού των Ηνωμένων Αθηνών και οι υπόλοιπες 20 προσφέρονται από την Τουρκική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας AFAD.

Η ομαδική σίτιση στους καταυλισμούς των προσφύγων σταμάτησε μετά από παράπονα για «διαφορετική κουλτούρα γύρω από το φαγητό». Έκτοτε οι πρόσφυγες ετοιμάζουν μόνοι τους το φαγητό τους αγοράζοντας υλικά από καταστήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα στους καταυλισμούς. Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι πολλά μαγαζιά μέσα στους καταυλισμούς αισχροκερδούν σε βάρος τους, αφού είναι κατά πολύ ακριβότερα από ανάλογα καταστήματα στις πόλεις κοντά στις οποίες ζουν