Θα περάσουν χρόνια έως αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Ινδονησία μετά το σκάνδαλο της κατασκοπείας. Αυτό τόνισαν Ινδονήσιοι πολιτικοί.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρτι Ναταλεγουά ο Ινδονήσιος πρόεδρος, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, είναι απογοητευμένος που ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, δεν ζήτησε συγγνώμη. Ο κ. Άμποτ τον διαβεβαίωσε πάντως ότι στο μέλλον η Καμπέρα δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια που θα έθετε σε δοκιμασία τις σχέσεις της με την Τζακάρτα.

Αυτό δεν είναι αρκετό για τους Ινδονήσιους που επιμένουν στη σύναψη ειδικών συμφωνιών πριν αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών.Παράλληλα η Ινδονησία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα κέντρα κράτησης και να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιτούντες άσυλο που συνελήφθησαν στην Ινδονησία καθ οδό προς την Αυστραλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Καμπέρα φέρεται να είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνα του Ινδονήσιου προέδρου, Σουσίλο Μπαμπάγκ Γιουντογιόνο, της συζύγου του, στενών του συνεργατών, όπως, επίσης, του αντιπροέδρου και άλλων ανώτατων αξιωματούχων.