Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας «θα παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει το Λονδίνο» δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν, με αφορμή την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στην αγορά εργασίας της για τους Βούλγαρους (και Ρουμάνους) πολίτες το 2014, όπως αναγγέλθηκε πρόσφατα.

«Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κ. Βιγκένιν κατήγγειλε το Λονδίνο για διάκριση», είναι ορισμένοι από τους χαρακτηριστικούς τίτλους του βουλγαρικού Τύπου για τη συνέντευξη του επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BGNES.

«Εμείς ελπίζουμε, πάντως, ότι μερικά από τα μέτρα αυτά, τα οποία έχουν χαρακτήρα απροκάλυπτης διάκρισης, τελικά δεν θα εφαρμοστούν» ανέφερε ο κ. Βιγκένιν και προειδοποίησε ότι η Σόφια είναι έτοιμη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για θέματα, τα οποία θεωρούμε ότι δεν εναρμονίζονται ή είναι αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τα βουλγαρικά μέσα δημοσίευσαν και τα βασικά σημεία της ανοιχτής επιστολής του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτή Ιβάιλο Κάλφιν, ο οποίος κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον «να μην ακολουθεί τους εθνικιστές, αλλά να ασκήσει την πολιτική ηγεσία, που αξίζει τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Ευρώπη».