Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ξαναπήραν τον έλεγχο μιας χριστιανικής πόλης που βρίσκεται στον κύριο αυτοκινητόδρομο που υπάρχει βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον στρατό, ξαναμπαίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο δυναμικά στην μάχη για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής αυτής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι δυνάμεις του Άσαντ είχαν σημειώσει πρόοδο τους τελευταίους μήνες και προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την περιοχή αυτή, στην οποία ζει κυρίως η μειονότητα των Αλαουιτών από την οποία προέρχεται ο Σύρος πρόεδρος, αλλά αντιμετώπισαν ένα πισωγύρισμα την περασμένη εβδομάδα όταν έχασαν την πόλη Ντέρι Ατίγια από Σύρους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Καλαμούν, η οποία βρίσκεται πάνω από τον κύριο αυτόν αυτοκινητόδρομο κοντά στην μεθόριο με τον Λίβανο. Η περιοχή αυτή αναδείχθηκε ως το κύριο πεδίο των μαχών την ώρα που ο Άσαντ και οι αντίπαλοί του προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης "Γενεύη 2" που αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

«Μονάδες του στρατού κατάφεραν να νικήσουν τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες είχαν διεισδύσει στην Ντέρι Ατίγια (...) Κατά την επιχείρηση εξοντώθηκαν πολλοί τρομοκράτες διαφόρων εθνικοτήτων», ανακοίνωσε ο συριακός στρατός. Η συριακή κυβέρνηση αναφέρεται με τον όρο τρομοκράτες στους μαχητές της αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι κυβερνητικές δυνάμεις προσθέτουν ότι οι στρατιώτες εκδιώκουν τους ενόπλους στις κοντινές περιοχές σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου.