Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε έστειλε μια πολυσέλιδη επιστολή, στα 27 κράτη μέλη της, από τα οποία ζητά να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθεί στην Αλβανία από το Συμβούλιο των Υπουργών του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας.

Στο κείμενο αυτό, το οποίο διαθέτει και δημοσιεύει το τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ο Επίτροπος κάνει μια λεπτομερή αναφορά στις εξελίξεις που συνδέονται με τις ενταξιακές διαδικασίες, οι οποίες διευκρινίζονται και στην τελευταία έκθεση προόδου. Ο κ. Φούλε αναφέρει ότι, η Αλβανία έχει πετύχει τα κριτήρια της που είχαν τεθεί για το 2012, απαραίτητα για την απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας.

Ο Στέφαν Φούλε ενημερώνει τα κράτη μέλη για το σύνολο των μέτρων που έλαβε η αλβανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης προόδου τον Οκτώβριο.

«Έχοντας την ευκαιρία να συνομιλώ με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, είμαι πεπεισμένος ότι η Αλβανία έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είναι σαφές ότι τους τελευταίους δύο μήνες, η Αλβανία ενίσχυσε τη θέση της σχετικά με την απόκτηση του καθεστώς της υποψήφιας χώρας», γράφει στην επιστολή του ο κ. Φούλε.

Η τελική απόφαση των κρατών μελών στην ΕΕ για το καθεστώς της Αλβανίας αναμένεται να ληφθεί στη σύνοδο των υπουργών στις 19 και 20 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.