Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος του Λουξεμβούργου και δήμαρχος της Πόλης του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, αφού όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, το κόμμα του κατέληξε σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους που θα του επιτρέψει να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου, μετά από 19 χρόνια «βασιλείας» του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

«Μετά από 175 ώρες διαπραγμάτευσης, επετεύχθη συμφωνία για το συνασπισμό», έγραψε στο Twitter ο Μπετέλ, 40 ετών, πριν ζητήσει ακρόαση από τον επικεφαλής του κράτους του Λουξεμβούργου, τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο.

Ο Μπετέλ, ο οποίος θα ορκιστεί την 4η Δεκεμβρίου, ορίζεται επικεφαλής ενός συνασπισμού δίχως προηγούμενο μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων (DP), των Σοσιαλιστών του LSAP και των Πρασίνων του Déi Gréng.

Τα ονόματα των υπουργών και το πλήρες πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης δεν θα δημοσιοποιηθούν παρά στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μετά την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSV) του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, οι οποίοι κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του Λουξεμβούργου τα τελευταία 30 χρόνια κι οι οποίοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, θα βρεθούν τώρα στα έδρανα της αντιπολίτευσης κανονικά για 5 χρόνια.

Ο Γιουνκέρ, ο πρεσβύτερος εκ των ευρωπαίων ηγετών μετά από 19 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο και 29 χρόνια στις τάξεις της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να ηγείται του κεντροδεξιού Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV) στο Κοινοβούλιο. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup δεσμεύθηκε να ασκήσει «κριτική» αλλά «εποικοδομητική» αντιπολίτευση, καθώς και ότι δεν θα επιδείξει μνησικακία για την ήττα του.

Στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά από τη ρήξη στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλιστών και Χριστιανοκοινωνιστών υπό το βάρος ενός σκανδάλου με επίκεντρο τις υπηρεσίες πληροφοριών, το κόμμα του Γιουνκέρ, παρά το ότι βρισκόταν σε πτώση, παρέμεινε το μεγαλύτερο της χώρας με ποσοστό 33,6% των ψήφων και 23 βουλευτές από τους 60 του Κοινοβουλίου.

Όμως, καθώς το αναλογικό πολιτικό σύστημα του Λουξεμβούργου ευνοεί τις κυβέρνησεις συμμαχίας, παραμερίστηκαν από τα τρία κόμματα που συγκέντρωσαν μια ισχνή πλειοψηφία 32 εδρών — 13 για τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές και 6 για τους Πράσινους.

Ο Γιουνκέρ δεν εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τον Μπετέλ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας «αλλαγής στην πολιτική».