Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει μία σοκαριστική φωτογραφία που αποθανατίζει την κατάσταση που επικρατεί στη «ρημαγμένη» από τον εμφύλιο κόσμο, με τις ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής να σπρώχνουν στην απόγνωση τόσο τους αντάρτες όσο και πολίτες στις εγκαταλειμμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στην εικόνα, τρεις άνδρες φέρονται να ανήκουν στις ομάδες που πολεμούν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στέκονται δίπλα σε ένα νεκρό λιοντάρι, με τον έναν από αυτούς να τεμαχίζει το πίσω μέρος του ζώου και έναν άλλον να κρατά ψηλά το κεφάλι του. 

Μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα της φωτογραφίας από ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι το περιστατικό συνέβη στον ζωολογικό κήπο  αλ Κάρια αλ Σάμα, ο οποίος βρίσκεται στη Γκούτα, προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού

Και εάν ένα πράγμα μπορεί να διακρίνει κανείς από τη φωτογραφία – που επαναλαμβάνουμε δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της- είναι η απελπισία όλο και περισσότερων κομματιών του πληθυσμού της Συρίας, με τις ελλείψεις σε βασικά είδη να φτάνουν ακόμη και στην πρωτεύουσα.  

Επίσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό για πιο λόγο θανατώθηκε το λιοντάρι. Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τη γούνα του για να ζεσταθούν αφού οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στη χώρα είναι αρκετά χαμηλές, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα χρησίμευε ως τροφή.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, η αραβική λέξη για το λιοντάρι είναι «Άσαντ», και το συγκεκριμένο γεγονός θα μπορούσε να είναι απλώς μία ευθεία αναφορά στον ηγέτη της Συρίας...