Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδικάτων έχει προκαλέσει το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα επί της αρχής από τους 17 ηγέτες της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση, αναφέρει η ETUC με σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες και ζητά ένα "Σύμφωνο για Δικαιοσύνη και Ισότητα".

Με επιστολή της προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η ETUC δηλώνει “αντίθετη με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ιδέα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, καθώς και με τις πρόσφατες προτάσεις για το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας”.

“Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα θεωρούν άδικο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις απερισκεψίες των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι προτάσεις αυτές συμπιέζουν τους μισθούς, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων. Αν υιοθετηθεί αυτή η προσέγγιση, διακυβεύεται η ιδέα της κοινωνικής Ευρώπης”, αναφέρει η ETUC στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Παράλληλα, τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να στηρίξει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα ευρωομόλογα, την αποτελεσματική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.

“Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να μπουν σε έναν φαύλο κύκλο μείωσης μισθών και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας. Αυτή η κατάσταση θα σπρώξει την οικονομία στην παγίδα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ETUC, Τζον Μονκς.

«Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνεται θα μεγεθύνει τις ανισότητες και τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη”, τονίζει ο Τζον Μονκς.

Τέλος, σε άλλη ανακοίνωσή της η ETUC καλεί τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες, τις ημέρες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, 24 και 25 Μαρτίου.

“"Όχι" στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους”, αναφέρει η ανακοίνωση της ETUC.