Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί όταν η αστυνομία της Ουκρανίας διέλυσε με τη βία διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης.

«Η διαδήλωση διαλύθηκε με άγριο τρόπο, υπάρχουν δεκάδες τραυματίες ενώ έγιναν και δεκάδες συλλήψεις», ανέφερε ο βουλευτής Αντρέι Τσεβτσένκο σε μήνυμά του στο twitter.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η αστυνομική επιχείρηση είχε στόχο τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου νωρίς το πρωί διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μη υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τη χθεσινή διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν γύρω στα 10.000 άτομα, περίπου 1.000 είχαν παραμείνει μέχρι σήμερα το πρωί στην πλατεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Πράβντα της Ουκρανίας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση/

Ο ιστότοπος δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν αιμόφυρτους διαδηλωτές.

Όπως ανέφερε ο Τσεβτσένκο, η αστυνομία έχει πλέον εκδιώξει όλους τους διαδηλωτές από την πλατεία.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η αστυνομία αποφάσισε να καθαρίσει την πλατεία Ανεξαρτησίας έπειτα από «μια σειρά επεισοδίων».

Στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης απαίτησαν την παραίτηση του Γιανουκόβιτς τον οποίο κατηγορούν για «προδοσία» επειδή αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε..

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι καταδικάζει «οποιαδήποτε άσκηση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

«Εξακολουθώ να προσπαθώ να κατανοήσω τι συνέβη, όμως προφανώς καταδικάζω οποαδήποτε άσκηση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter ο Τζόφρι Πίατ.