Μπορεί να φωτογραφίζεται με τους πιστούς του και να τηλεφωνεί σε όσους τους έχουν στείλει επιστολές, όμως, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ξεχνά την επικαιρότητα και τις δραματικές στιγμές που ζει η Συρία τα τελευταία χρόνια.

Συνομιλώντας με τον Μελχίτη Πατριάρχη Αντιοχείας Γρηγόριο Γ, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε έκκληση «σε όσους φέρουν ευθύνη να σταματήσει η βία και μέσω του διαλόγου να βρεθούν οι σωστές λύσεις ώστε η ένταση, που προκάλεσε τόση καταστροφή, να έρθει στο τέλος της».

Συμπλήρωσε πως η σκέψη του είναι με τους αδελφούς της Συρίας «οι οποίοι βιώνουν εδώ και πολύ καιρό μεγάλη αναταραχή. Προσεύχομαι για όσους έχουν χάσει τη ζωή τους και τις οικογένειές τους».

Τόνισε, δε, πως είναι απαραίτητο να γίνονται σεβαστές όλες οι θρησκείες ώστε το μέλλον να βασίζεται στα αναφαίρετα δικαιώματα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης και της ανεξιθρησκίας.

Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Αντιοχείας Γρηγόριο Γ, δήλωσε: «Η θρησκεία σας εδώ και αιώνες συμβαδίζει ειρηνικά με τις υπόλοιπες θρησκείες και έχει κληθεί να αναλάβει έναν ρόλο αλληλεγγύης στη Μέση Ανατολή».

Ολοκληρώνοντας, είπε πως δε μπορεί να σκεφτεί τη Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς.