Χιλιάδες φορτηγά απέκλεισαν σήμερα εθνικές οδούς και οδικές αρτηρίες στην Γαλλία κατά την συνέχιση των κινητοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο κατά ενός οικολογικού φόρου που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να επιβληθεί παρά το πρόσφατο πάγωμά του από την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 2.200 φορτηγά παίρνουν μέρος στην κινητοποίηση αυτή κατά του φόρου που προτείνεται να επιβληθεί στα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, δηλαδή λίγο περισσότερα από αυτά που μετείχαν σε κινητοποίηση για το ίδιο ζήτημα πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο ένα συνδικάτο μεταφορών ανακοίνωσε ότι τα φορτηγά που παίρνουν μέρος στην σημερινή κινητοποίηση ανέρχονται σε 4.500.

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι είχαν διαδηλώσει και τον περασμένο μήνα κατά του φόρου αυτού, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως το τελευταίο πλήγμα έπειτα από μια σειρά από φορολογικές αυξήσεις, κυρίως στις επιχειρήσεις.

Περαιτέρω διαμαρτυρίες προγραμματίζεται να γίνουν και αργότερα σήμερα στην Βρετάνη, από όπου και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις για τον φόρο αυτόν τον περασμένο Οκτώβριο.

Για να εκτονωθεί η ένταση που είχε προκληθεί η κυβέρνηση είχε αναστείλει στα τέλη Οκτωβρίου την επιβολή του φόρου αυτού στα φορτηγά, ο οποίος θα ετίθετο σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν λε Φολ δήλωσε εξάλλου χθες ότι ο φόρος αυτός δεν θα τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον ως το 2015.

Ωστόσο το συνδικάτο μεταφορών OTRE και οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων της Βρετάνης αξιώνουν να απορριφθεί εντελώς ο φόρος αυτός.