Νέα επίθεση εξαπέλυσε η αλβανική εφημερίδα “Sot” στον Αρχιεπίσκοπο Βορείου Ηπείρου Αναστάσιο.

Στην έντυπη έκδοση της δημοσιεύει ένα άρθρο που έχει τίτλο «Η αποστολή του Αναστάσιου είναι διασπαστική και θέτει ερωτήματα γιατί δεν έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή ένας Αλβανός. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ιστορικό τοποθέτησης του Αναστάσιου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος με τη μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Υποστηρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν εξυπηρετεί τα αλβανικά συμφέροντα, αλλά τα ελληνικά.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κάτω από τον μανδύα της θρησκείας ως Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων-Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, φαίνεται λανθασμένα ότι εκτελεί θρησκευτική αποστολή, αλλά ενισχυόμενος από τους ελληνικούς κύκλους ενισχύει την ελληνική επιρροή στη Νότια Αλβανία για την ανάσταση του φαντάσματος της Βορείου Ηπείρου... Ο Αναστάσιος δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει τους Ορθόδοξους Αλβανούς, αλλά τα ελληνικά συμφέροντα, για επέκταση του ελέγχου τους στη Νότια Αλβανία και σε όλα τα αλβανικά εδάφη που εκτείνονται μέχρι την Πρέβεζα και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με το συνέδριο του Λονδίνου το 1913».

Η απροκάλυπτη πλέον επίθεση από την Sot υποστηρίζει επίσης ότι:

«Επί δύο δεκαετίες ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων εργάσθηκε πιστά και με αφοσίωση στα συμφέροντα της Αθήνας και ακολουθώντας τα χνάρια εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για τον εξελληνισμό της Νότιας Αλβανίας. Υποστηρίχθηκε σθεναρά από τους Βαγγέλη Ντούλε, Σπύρο Ξέρα και κάποιους Αλβανούς πολιτικούς για να συνεχίσει την αναστάτωσή του, δουλεύοντας υπόγεια και ορισμένες φορές δημόσια».

Τέλος το δημοσίευμα επιχειρώντας να ακυρώσει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο αναφέρεται σε κάποιο ψευδο-ιερέα Nikollë Marku- Νικόλα Μάρκου- που αυτοανακηρύχθηκε ως επικεφαλής της «Εθνικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας (KOAKSH) και τον θεωρεί ως τον νόμιμο ηγέτη των Ορθοδόξων Αλβανών (!).

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία καθώς πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό αυτού του είδους τα δημοσιεύματα για επέκταση των αλβανικών συνόρων και οι αναφορές κατά του Αρχιεπισκόπου.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα Τίρανα ανεπίσημα επιθυμούν την αλλαγή των συνόρων και καλλιεργείται μία εχθρότητα κατά της Ελλάδος».