Από νωρίς σήμερα το πρωί το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες κατά μήκος της ακτογραμμής Αμμόχωστου – Παραλιμνίου συνεχίζοντας επιδεικτικά τις προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να κάνει αισθητή την παρουσία του, εκπέμπει κανονικά την ακριβή του θέση, δείχνοντας την πορεία που ακολουθεί ενώ έχει τη δυνατότητα να μην εκπέμπει σήμα στο δορυφόρο.

Η Άγκυρα θέτει εντός λειτουργίας αυτή την υπηρεσία ή την απενεργοποιεί, ανάλογα με το πότε επιθυμεί να προκαλέσει και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε συγκεκριμένη περιοχή.

Από χτες το απόγευμα το «Barbaros», έπλεε ανοικτά του Ακρωτηρίου «Αποστόλου Ανδρέα». 

Συνέχισε την πορεία του προς τον κόλπο της Αμμόχωστου, ενώ το πρωί σήμερα βρέθηκε περίπου 2 ναυτικά μίλια από το Κάβο Γκρέκο. Μάλιστα το εν λόγω ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από μια κορβέτα η οποία έχει απενεργοποιημένη την υπηρεσία αποστολής σήματος δορυφορικά (!).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν έδωσε εντολή για έξοδο του Μπαρμπαρός, μόλις η Λευκωσία ανακοίνωσε, πριν από μια εβδομάδα την άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έρογλου, για το κυπριακό. Η ενέργεια αυτή παραπέμπει στη γνωστή τακτική της Άγκυρας για συντήρηση του κλίματος έντασης στην περιοχή με φόντο πάντα το φυσικό αέριο.