Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα πολλές επιφυλάξεις για το θέμα της αναγνώρισης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συσπειρώνει την αντιπολίτευση στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ως μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού.

"Θα ήθελα να δούμε προσεκτικά αν αυτά τα πρόσωπα, που λένε ότι αντιπροσωπεύουν το λαό, ομιλούν πραγματικά εξ ονόματος του λαού", δήλωσε ο Γκίντο Βεστερβέλε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

"Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης ήταν ακόμη μέχρι πρόσφατα μέλη του συστήματος Καντάφι", πρόσθεσε υπό μορφήν προειδοποίησης.

"Είναι απολύτως απαραίτητο να μάθουμε προς ποια κατεύθυνση θέλουν να προχωρήσουν αυτές οι νέες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Θέλουν πραγματικά μια δημοκρατία, εκλογές, μια αλλαγή;"

"Και θέλω να μάθω κατ' αρχάς πώς βλέπουν αυτά οι χώρες της περιοχής, επειδή είναι μια υπόθεση που αφορά κατ' αρχάς την περιοχή. Δεν πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και να επιδείξουμε μεγαλύτερο ζήλο από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες χώρες στην περιοχή", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Βεστερβέλε ήταν επίσης πολύ επιφυλακτικός στο θέμα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

"Μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων δεν είναι σαν να τοποθετείς ένα σήμα κυκλοφορίας, σημαίνει επέμβαση με βόμβες, ρουκέτες, όπλα", δήλωσε. "Αν δεν έχει αποτέλεσμα, θα προχωρήσουμε άραγε παρακάτω, με χερσαίες δυνάμεις;"