Περίπου 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σήμερα κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο περιθώριο της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στο Κίεβο, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

"Περίπου 100 αστυνομικοί φέρουν διαφόρων ειδών τραύματα", σημείωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιέβου Όλγκα Μπίλικ, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι από τους αστυνομικούς έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα κοντά στο προεδρικό γραφείο του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σημειώνοντας ότι αυτά ενορχηστρώθηκαν από τις αρχές με στόχο να αιτιολογηθεί μια καταστολή από την αστυνομία.

"Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος θέλει να (...) κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα", δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρσένι Γιατσένιουκ σε δημοσιογράφους, αντιδρώντας στις πληροφορίες για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κοντά στο προεδρικό γραφείο όταν διαδηλωτές προσπάθησαν όπως φαίνεται να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό χρησιμοποιώντας έναν εκσκαφέα.

Η προσπάθεια αυτή σημειώθηκε στο πλαίσιο της μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα στο κέντρο του Κιέβου στην οποία συμμετέχουν, σύμφωνα με το Ρόιτερς, περίπου 350.000 άνθρωποι σε διαμαρτυρία για την άρνηση προχθές του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Η εκπρόσωπος αυτή της αστυνομίας δήλωσε παράλληλα, μετά τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως και ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, ότι κάποιοι διαδηλωτές κατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου.

"Οι υπεύθυνοι των δυνάμεων της τάξης έχουν συνομιλίες μαζί με τους πολίτες που πήραν τον έλεγχο του δημαρχείου. Τους εξηγούν ότι οι ενέργειές τους είναι παράνομες και τους ζητούν να εγκαταλείψουν το κτίριο", σημείωσε η Μπίλικ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί, διαδηλωτές έχουν διεισδύσει στο εσωτερικό του κτιρίου.