Σαράντα χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στην διαδήλωση του ηθοποιού και πολιτικού Μπέπε Γκρίλο, χθες το απόγευμα, στην Γένοβα, με την οποία εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της λιτότητας.

Ο Γκρίλο, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι «το κόμμα του πρόκειται να αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη στις Ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου», και ότι, στην συνέχεια, «εννοεί να ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας του από το Ευρώ».

«Το κίνημά μας δημιουργήθηκε στις τέσσερις Οκτωβρίου, ημέρα του Αγίου Φραγκίσκου. Κάτι που μας δείχνει ότι και ο πάπας Φραγκίσκος είναι οπαδός του κινήματος Πέντε Αστέρων», πρόσθεσε ο Γκρίλο.

Ο Ιταλός πολιτικός και κωμικός, διερωτήθηκε επίσης «πως είναι δυνατόν, οι επικεφαλής των μεσογειακών χωρών που πλήττονται από την κρίση, να μην είναι σε θέση να φτιάξουν ένα κοινό μέτωπο με το οποίο να προασπίσουν τα συμφέροντά τους».

Παράλληλα, ο Μπέπε Γκρίλο αναφέρθηκε και πάλι στην πρόθεση του κινήματός του να κινήσει την διαδικασία παραπομπής του προέδρου της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, διότι, κατά την άποψή του «δεν εξυπηρετεί, αλλά ζημιώνει τα συμφέροντα της Ιταλίας».

«Πρέπει να ανακαλύψουμε έναν διαφορετικό κόσμο, στον οποίο να υπερισχύει η αλληλεγγύη. Στην Ιταλία έχουμε οκτώ εκατομμύρια φτωχούς. Πρέπει να γίνει κάθαρση και να στείλουμε σπίτι τους, όλους τους πολιτικούς», κατέληξε ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων -Cinque Stelle.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει την δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ.