Η αντιπολίτευση στο Μπανγκλαντές επιβεβαίωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου ακριβώς τη στιγμή που εκπνέει η προθεσμία για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και εκφράζονται φόβοι ότι η απόφασή της θα συντηρήσει την πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Πενήντα ένας άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες τραυματισθεί εδώ και 5 εβδομάδες σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και οπαδους της αντιπολίτευσης. Από τις 25 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών, 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτές.

"Δεν υπάρχει θέμα να κατεβάσουμε υποψηφίους στις εκλογές της 5ης Ιανουαρίου υπό τις σημερινές συνθήκες. Δεν θα συμμετάσχουμε στις εκλογές της 5ης Ιανουαρίου", δήλωσε ο Σαμσέρ Μόμπιν Τσοουντάρι, αντιπρόεδρος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP).

Οι υποψηφιότητες για τις εκλογές αυτές πρέπει να κατατεθούν πριν από τις 17:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το BNP και οι 17 σύμμαχοί του ζητούν το σχηματισμό μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών για να οργανώσει τις γενικές εκλογές.

Η αντιπολίτευση δεν θα επανεξετάσει την απόφασή της "παρά μόνον αν η ψηφοφορία οργανωθεί από μια ουδέτερη και μη κομματική κυβέρνηση", δήλωσε ο Τσοουντάρι. Πρόσθεσε πως υπάρχουν φόβοι για νοθεία κατά την ψηφοφορία.

Η πρωθυπουργός Σεΐχα Χασίνα αρνήθηκε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης και σχημάτισε πρόσφατα μια προσωρινή κυβέρνηση στην οποία περιέλαβε μόνο τους συμμάχους της.

Το Μπανγκλαντές έχει γνωρίσει τουλάχιστον 19 πραξικοπήματα από τον Αύγουστο του 1975, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της σημερινής πρωθυπουργού Σέιχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν.

Το BNP ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για διάλογο με στόχο την έξοδο από την κρίση, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στους ηγέτες του. Τουλάχιστον οκτώ εξ αυτών συνελήφθησαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες ως ύποπτοι για προτροπή σε βία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Τσοουντάρι, αυτά τα οκτώ στελέχη, τα οποία συνελήφθησαν μαζί με εκατοντάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης, κρατούνται βάσει ψευδών κατηγοριών.

Το BNP παρέτεινε χθες, Κυριακή, την έκκλησή του για αποκλεισμό των μεταφορών μέχρι την Πέμπτη, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κόμματος.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε χθες τα κόμματα του Μπανγκλαντές να βρουν μια πολιτική λύση στην κρίση και κατήγγειλε την κράτηση στελεχών της αντιπολίτευσης.