Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τα κεντρικά και νότια της Ιταλίας. Μια γυναίκα έχει χάσει την ζωή της, τρένο εκτροχιάστηκε, 1.500 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους σε χωριό στα κεντρικά της χώρας, ενώ κατέρρευσε τοίχος κτίσματος στην Πομπηία.

Η 57χρονη Άννα Μαρία Μαντσίνι βρέθηκε νεκρή, στην Πεσκάρα (περιφέρεια Αμπρούτσο) στην κεντρική Ιταλία. Είχε παγιδευτεί στο αυτοκίνητό της, σε μια πλημμυρισμένη υπόγεια διάβαση. Στο Αμπρούτσο έχουν ξεχειλίσει τα ποτάμια και 1500 κάτοικοι του χωριού Αλτσίνιο απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Σφοδρές είναι οι βροχοπτώσεις στην Μπαζιλικάτα, ενώ θυελλώδεις άνεμοι πνέου στην Γένοβα.

Χθες βράδυ, τρένο εκτροχιάστηκε στην Φότζια της Απουλίας, στα νότια της χώρας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

Πολλά σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών καλούν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους, καθώς οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι.

Στην Πομπηία, έναν από τους πιο φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, ένα κτίσμα υπέστη σοβαρές ζημιές. 

Οι χθεσινές ισχυρές βροχοπτώσεις και ο δυνατός άνεμος προκάλεσαν την κατάρρευση τοίχου ενός αρχαίου καταστήματος στη Βία Σταμπιάνα και κομμάτια γύψου έπεσαν από το γειτονικό Σπίτι της Μεγάλης Κρήνης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία συντήρησης των αρχαιοτήτων, οι εργασίες αποκατάστασης θ' αρχίσουν στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς τα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές βρίσκονται στην περιοχή, για την οποία είχαν ήδη προγραμματιστεί, από το Φεβρουάριο, εργασίες αποκατάστασης με κονδύλια 105 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Ο Αντόνιο Πέπε, μέλος τοπικού εργατικού συνδικάτου, δήλωσε ότι βασική αιτία της τελευταίας κατάρρευσης είναι το γεγονός ότι "επί πολλά χρόνια δε γίνονταν εργασίες συντήρησης".

Από το 2010, τουλάχιστον 12 κτίρια της Πομπηίας, μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχουν καταρρεύσει. Πριν από δύο εβδομάδες παρατηρήθηκαν ρωγμές και έπεσαν κομμάτια γύψου από ένα ακόμα κτίριο στην Πομπηία.

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στην Πομπηία, στο παρελθόν υπονομεύθηκαν από διεφθαρμένους αξιωματούχους και από την τοπική μαφία, την Καμόρα.