Βλήμα όλμου το οποίο εβλήθη από τη Συρία έπληξε τη Δευτέρα την πόλη Μάτζνταλ Σαμς, όπου ζουν κυρίως δρούζοι, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα του Γκολάν.

Το βλήμα εξερράγη περίπου 50 μέτρα μακριά από οικία στο δυτικό τμήμα της πόλης χωρίς να προκαλέσει θύματα ή υλικές ζημιές, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Μάντζνταλ Σαμς ζουν περίπου 10.000 άνθρωποι.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε το επεισόδιο, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει πού έπεσε το βλήμα όλμου.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, εξάλλου, επισήμανε ότι πυρά από αυτόματο όπλο ερρίφθησαν το πρωί από τη Συρία προς το κεντρικό τμήμα του Γκολάν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

«Τα στρατεύματά μας απάντησαν ανοίγοντας πυρ και πετυχαίνοντας τον στόχο τους», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Πηγή του ισραηλινού στρατού επεσήμανε ότι η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε κοντά στο συνοριακό πέρασμα Κουνέιτρα και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δήλωσαν ότι δέχθηκαν πυρά από σύρο στρατιώτη.

Η κατάσταση στα υψώματα του Γκολάν είναι τεταμένη μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.

Επισήμως το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Συρία. Κατέλαβε το 1967 ένα μέρος του Γκολάν το οποίο προσάρτησε το 1981, μια κίνηση η οποία όμως δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Ένα μέρος του Γκολάν παραμένει υπό συριακό έλεγχο.