Το τέλος της «αθωότητας» και για την ισλανδική αστυνομία. Οι ισλανδικές αρχές υποχρεώθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά, να ανοίξουν πυρ εναντίον ενός άνδρα, ο οποίος έπεσε νεκρός.

Το επεισόδιο «δεν έχει προηγούμενο» στην Ισλανδία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ρέικιαβικ ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας Χάραλντουρ Γιοχάνεσεν.

Η εγκληματικότητα στη χώρα αυτή των 322.000 κατοίκων είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο και οι αστυνομικοί της σπάνια επεμβαίνουν ένοπλοι.

Το θύμα είναι ένας άνδρας λίγο μικρότερος των 60 ετών, ο οποίος για άγνωστο λόγο βάλθηκε να πυροβολεί με μια κυνηγετική καραμπίνα από το διαμέρισμα στο οποίο ζούσε μόνος στο Ρέικιαβικ γύρω στις 3 σήμερα το πρωί (05:00 ώρα Ελλάδας).

Αφού εκκένωσε την πολυκατοικία, η αστυνομία επιχείρησε μάταια να αποκαταστήσει επαφή μαζί του και στη συνέχεια έριξε δακρυγόνα από τα παράθυρα για να τον εξουδετερώσει.

«Αυτό δεν είχε αποτέλεσμα και ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί από τα παράθυρα του διαμερίσματός του», ανέφερε ο διευθυντής της αστυνομίας της πρωτεύουσας Στέφαν Έρικσον.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας διείσδυσαν στο διαμέρισμα γύρω στις 6 π.μ.. Ο ένοπλος τους υποδέχθηκε με νέα πυρά πετυχαίνοντας στο κράνος έναν αστυνομικό και στο αλεξίσφαιρο γιλέκο έναν άλλο. Οι αστυνομικοί αυτοί απάντησαν στα πυρά και πέτυχαν τον άνδρα, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

«Η αστυνομία εκφράζει τη λύπη της για το επεισόδιο αυτό και υποβάλλει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια», δήλωσε ο Γιοχάνεσεν.