Σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Λαμπέρτο Ζανιέρ τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο που διεξήχθησαν ειρηνικά και ομαλά.

"Αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς τη σύνθετη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ανοίγουν προοπτικές για σταθερότητα και μέλλον με ευημερία για τους ανθρώπους στην περιοχή" τόνισε ο κ. Ζανιέρ προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι η συμφωνία των Βρυξελλών άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα.

"Παραμένουμε έτοιμοι και πρόθυμοι να στηρίξουμε αυτό το σημαντικό διάλογο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εφαρμογή του" υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών στις δύσκολες και εντατικές διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες των εκλογών και ευχαρίστησε την αστυνομία του Κοσόβου, την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) που διασφάλισαν σίγουρο περιβάλλον για την ψηφοφορία στο βόρειο Κόσοβο.

Χθες διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών σε 25 δήμους του Κοσόβου (σε επτά από τους οποίους οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία - έξι δήμους νότια του ποταμού Ίμπαρ και στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα) στις οποίες δικαίωμα ψήφου είχαν 1.371.524 πολίτες. Σε τρία εκλογικά κέντρα του δήμου Ζβέτσαν στο βόρειο Κόσοβο διεξήχθη επαναληπτικός γύρος των δημοτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, επειδή διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Η διεξαγωγή δημοτικών εκλογών σε όλο το Κόσοβο ήταν μέρος της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας στην οποία κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι τον περασμένο Απρίλιο.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο, Ζαν Κλοντ Σλούμπεργκερ δήλωσε ότι ο οργανισμός επιτέλεσε την αποστολή του, δηλαδή την παροχή βοήθειας στη διεξαγωγή των εκλογών στους δήμους του βορείου Κοσόβου και εκτίμησε ότι άνοιξε ο δρόμος για περαιτέρω δημοκρατικές διαδικασίες στην περιοχή.

Ο ΟΑΣΕ έλαβε αποστολή να υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας Πρίστινας - Βελιγραδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ και είμαι περήφανος που επιτελέσαμε το έργο μας, τόνισε κ. Σλούμπεργκερ.

Η εισαγγελία και η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσαν χθες ότι έξι άνθρωποι συνελήφθησαν λόγω απόπειρας παρεμπόδισης της εκλογικής διαδικασίας.

Η συντονίστρια των δημοτικών εκλογών από την εισαγγελία Λάουρα Πούλα δήλωσε ότι στο δήμο Γκνίλανε ένα άτομο συνελήφθη επειδή προσπάθησε να ψηφίσει στο όνομα άλλου ψηφοφόρου. Επίσης, στο δήμο Λίπλιαν συνελήφθη παρατηρητής των εκλογών που έφερε όπλο χωρίς άδεια ενώ για τον ίδιο λόγο συνελήφθη και ένα ακόμη άτομο στη Μιτρόβιτσα.

Στη Μιτρόβιτσα συνελήφθησαν, επίσης, δύο άτομα για παρεμπόδιση της ψηφοφορίας και στο Πρίζρεν για τον ίδιο λόγο οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα ένας ανώτατος αξιωματούχος.