Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου σε ομιλία του κατά τη χθεσινή εθνική επέτειο της Ρουμανίας μίλησε για συνένωση της χώρας με τη γειτονική Δημοκρατία της Μολδαβίας και τόνισε ότι «αυτό δεν είναι ένα ιδανικό που πρέπει να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά ένα ιδανικό που πρέπει να διεκδικηθεί και για το οποίο πρέπει να υπάρξει δέσμευση».

«ις τελευταίες μέρες, ανακάλεσα στη μνήμη ένα σχέδιο για τη χώρα, ένα όραμα: Πρότεινα να το συλλογιστούμε και ανακοίνωσα μια ευχή, που ανήκει στον Πρόεδρο της Ρουμανίας που νομίζω ότι έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του ρουμανικού λαού: να συναντηθούμε πάλι με τους αδελφούς μας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, να επανενωθούμε ως λαός» τόνισε ο κ. Μπασέσκου.

«Τότε επίσης είπα ότι ένας τέτοιος στόχος εξαρτάται από το χρόνο, από τη βούληση των πολιτών και την ικανότητα και την επινοητικότητα των πολιτικών. Δεν είναι ένα ιδανικό που πρέπει να επιτευχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το πάρουμε πάνω μας, να δεσμευθούμε και να το διεκδικήσουμε» είπε ο πρόεδρος της Ρουμανίας στην ομιλία του στη δεξίωση που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Κοτροτσένι, στο Βουκουρέστι.

«Η εθνική γιορτή όλων των Ρουμάνων είναι η καλύτερη στιγμή για να ανανεώσουμε τη διαβεβαίωση ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εκπλήρωση των φιλοδοξιών της ένταξης στην ΕΕ που καλλιεργούνται από τους Ρουμάνους πέρα από τον ποταμό Προυτ» (σύνορο Ρουμανίας - Μολδαβίας), δήλωσε ο κ. Μπασέσκου.