current views are: 1

2 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση15:51

Σχηματισμό κυβέρνησης πριν από τα Χριστούγεννα ζητεί ο αυστριακός πρόεδρος

Να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα πρόοδος ώστε σε κάθε περίπτωση να σχηματιστεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων η νέα κυβέρνηση στην Αυστρία ζήτησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ.

Δημοσίευση 15:51’
αρθρο-newpost

Να υπάρξει μέσα στην εβδομάδα πρόοδος ώστε σε κάθε περίπτωση να σχηματιστεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων η νέα κυβέρνηση στην Αυστρία ζήτησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ.

Να σχηματιστεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων η νέα κυβέρνηση στην Αυστρία ζήτησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Χάιντς Φίσερ από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό, τον νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, και το δεύτερο σε δύναμη συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που διεξάγουν διαπραγματεύσεις για ανανέωση του κυβερνητικού τους συνασπισμού, στον οποίο βρίσκονταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με αρκετή μυστικότητα σε οκτώ ομάδες εργασίας και στις υποομάδες τους είχαν περάσει την περασμένη εβδομάδα σε μια εντατική φάση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι συναντήσεις που είχαν το Σαββατοκύριακο οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, ο υπηρεσιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν του Σοσιαλδημοκρατικού, και ο υπηρεσιακός αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπίντελεγκερ του Λαϊκού, ώστε να δοθεί ώθηση και να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεν φαίνεται να καρποφόρησαν.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, στον πρόεδρο Φίσερ ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών Ράινχολντ Λοπάτκα: παρά την κατανόηση για την επιθυμία του προέδρου της χώρας να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση, τόνισε, θα πρέπει να ειπωθεί πως υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα και πως σημαντικότερο από το χρόνο ολοκλήρωσής τους είναι η επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις.
Υπονοώντας προφανώς τις δυσκολίες και τις διαφορές των διαπραγματευτικών ομάδων στα θέματα της οικονομίας, ο Αυστριακός υφυπουργός επισήμανε στις δηλώσεις του πως το αποφασιστικό σημείο στην πολιτική εξακολουθεί να είναι η πολιτική για τα δημοσιονομικά και η διαπραγμάτευση για αυτό το ζήτημα μπορεί να γίνει όταν έχουν τεθεί στο τραπέζι όλα τα άλλα θέματα, ενώ τόνισε ότι στόχος παραμένει να υπάρξει αυτή την εβδομάδα σημαντική πρόοδος.

Από τα αποτελέσματα της ομάδας δημοσιονομικών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσει η μελλοντική κυβέρνηση. Πρόσφατα, υπήρξαν διαρροές για τις διαφορές των κομμάτων ως προς το δημοσιονομικό «κενό» ή προς την «τρύπα» στον προϋπολογισμό, που φέρεται να είχαν απειλήσει και με διακοπή των διαπραγματεύσεων, αν και τα δύο κόμματα γνωρίζουν πως δεν έχουν εναλλακτική επιλογή κυβερνητικής συνεργασίας με κάποιο από τα άλλα κόμματα της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης.

Οι αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου σήμαναν μια συρρίκνωση της δύναμης των ως τότε κυβερνώντων κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού, που κατέγραψαν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα μεταπολεμικά, με το ποσοστό τους μόλις να υπερβαίνει αθροιστικά το 50%. Όμως οι 99 έδρες τους στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής αρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα