Το «ναι» των δύο τρίτων των ψηφισάντων στο χθεσινό δημοψήφισμα για συνταγματικό καθορισμό του γάμου ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας δεν αιφνιδίασε, δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και πρόσθεσε ότι δεν αναμένει το αποτέλεσμα να αποτελέσει αιτία νέων βαθύτερων ιδεολογικών διχασμών στην κοινωνία, αλλά ούτε και κίνητρο για την παρεμπόδιση της δίκαιης ρύθμισης με νόμο των δικαιωμάτων των ενώσεων μεταξύ ατόμων του ίδιο φύλου.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ίσως είναι για πολλούς απογοητευτικά, αλλά σίγουρα δεν είναι έκπληξη. Με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε το δημοψήφισμα και πώς εξελίχθηκε, τα αποτελέσματα δεν αιφνιδίασαν» δήλωσε ο πρόεδρος της Κροατίας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τον καθορισμό του γάμου από το Σύνταγμα ως «ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας» που προώθησε η Πρωτοβουλία Πολιτών «Στο όνομα της οικογένειας».

Τα αποτελέσματα πρέπει να γίνουν σεβαστά, είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένει να αποτελέσουν αιτία νέων βαθύτερων ιδεολογικών διχασμών στην κοινωνία.

«Από την άλλη πλευρά εύχομαι να μην αποτελέσουν κίνητρο κάποιων, όταν θα συζητάμε για τη νομοθεσία που με δίκαιο τρόπο θα καθορίζει τη θέση των ενώσεων ατόμων του ίδιου φύλου, να συμπεριφερθούν με τρόπο που θα εμποδίζει την υιοθέτηση του νόμου. Θα υπενθυμίσω ότι εκείνοι που ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έλεγαν ότι δεν θέλουν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος κανενός» υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς σημειώνοντας ότι θέλει τα δικαιώματα όλων των πολιτών να προστατεύονται με τον κατάλληλο τρόπο.

«Στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν διαβάζουμε κανένα πολιτικό μήνυμα, επειδή το δημοψήφισμα ήταν τυπικό θέμα κοσμοαντίληψης», ανέφερε ο πρόεδρος της Κροατίας.

«Δεν ήταν πολιτικού χαρακτήρα και νομίζω ότι κάνουν λάθος όσοι θέλουν να θεωρηθεί ως πολιτική ή ψηφοφορία για την κυβέρνηση, τον πρόεδρο, το κράτος και την κατάσταση του συστήματος. Αυτό είναι ένα πραγματικά τυπικό ζήτημα κοσμοαντίληψης. Είμαστε πολύ παραδοσιακή κοινωνία, με όλες τις καλές και κακές πλευρές μια τέτοιας θέσης» είπε.

Ο πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το λίγο πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες για το δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι το αδύναμο ενδιαφέρον των πολιτών στη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι θετικό.