Η επικεφαλής της αποστολής που είναι αρμόδια για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει τον δρόμο δια μέσω του οποίου θα πρέπει να περάσουν τα συριακή χημικά όπλα προς ένα λιμάνι της χώρας ώστε να μεταφερθούν στο εξωτερικό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Δαμασκού και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), βάσει της οποίας θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός Συρίας και να καταστραφούν σε ένα αμερικανικό πλοίο τα πιο επικίνδυνα χημικά της όπλα, δήλωσε η Σίγκριντ Κάαγκ.

«Η ασφάλεια παραμένει η βασικότερη πρόκληση για όλους. Η καταστροφή ενός προγράμματος χημικών όπλων δεν έχει γίνει ποτέ υπό τόσο απαιτητικές και επικίνδυνες συνθήκες», σημείωσε η Κάαγκ.

Η ίδια επεσήμανε ότι ο δρόμος που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς ήταν κλειστός στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα και γι’ αυτό αναγκάστηκε να ταξιδέψει με ελικόπτερο προς τη Λαττάκεια, το λιμάνι από το οποίο η Συρία θα πρέπει να μεταφέρει εκατοντάδες τόνους τοξικών χημικών προς ένα αμερικανικό πλοίο όπου θα καταστραφούν.

«Η κατάσταση παραμένει περίπλοκή και η κατάσταση ασφαλείας ρευστή (…) όμως σκοπεύουμε να προχωρήσουμε», υπογράμμισε η Κάαγκ.

«Για την εφαρμογή του προγράμματος και την απομάκρυνση από τη χώρα (των χημικών όπλων) είναι απαραίτητο οι δρόμοι να είναι ανοικτοί και ασφαλείς», σημείωσε η ίδια.

Οι μάχες για τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου βόρεια της Δαμασκού έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού οι δυνάμεις του Άσαντ κατέλαβαν την πόλη Κάρα, που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο.

Εξαιτίας του μεγέθους του το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μπορεί να μεταφερθεί μέσω της χερσαίας ή της θαλάσσιας οδού. Οι συριακές δυνάμεις θα πρέπει να μεταφέρουν τα χημικά όπλα μέσω της περιοχής της Λαττάκειας, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.