Ο διευθυντής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total απέρριψε σήμερα τις πληροφορίες του ιστότοπου WikiLeaks, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, σύμφωνα με τις οποίες ένας γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπεξαιρούσε πετρέλαιο από μία πετρελαιοπηγή την οποία εκμεταλλευόταν η γαλλική εταιρεία.

"Πρόκειται για προσβολή των εργασιών μας. Είμαι κατάπληκτος", δήλωσε ο Κριστόφ ντε Μαρζερί σε συνέντευξη Τύπου, καθώς σε τηλεγράφημα της 4ης Ιουνίου 2009 που αποκάλυψε ο WikiLeaks η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη είχε αναφέρει ότι ένας από τους γιους του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, "παίρνει τακτικά τραβηκτικά δικαιώματα" από τη λιβυκή πετρελαιοπηγή αλ Ζουρφ.

Ο πρέσβης είχε επισημάνει πάντως ότι αγνοεί αν το πετρέλαιο που υπεξαιρούσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ προερχόταν από τα ποσοστά της λιβυκής εταιρείας NOC ή από τα ποσοστά των ξένων εταίρων (της Total και της γερμανικής Wintershall).

"Πλοία έρχονται και παίρνουν μέρος του πετρελαίου της Total ή των εταίρων της. Και μετά υπάρχει και το ποσοστό που παίρνει η NOC, η εθνική εταιρεία", εξήγησε ο ντε Μαρζερί.

"Οπότε η NOC είναι αυτή που δίνει πετρέλαιο στον Σάιφ αλ Ισλάμ; Ρωτήστε τον κύριο πρέσβη, φαίνεται να γνωρίζει", πρόσθεσε.

"Όμως το να λέει ότι παίρνει πετρέλαιο από την Total σα να το παίρνει από την αντλία, τα επινόησε όλα!", αναφώνησε ο ντε Μαρζερί.

Η Total εκμεταλλεύεται δύο κοιτάσματα πετρελαίου στη Λιβύη, το αλ Ζουρφ και αυτό στο Μαμπρούκ.