Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε σήμερα ότι ο Ουκρανός ομόλογός του Λεονίντ Κοζάρα τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κίεβο με αφορμή τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα.

«Ο υπουργός μου επιβεβαίωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Σικόρσκι στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κοζάρα με θέμα την κατάσταση στο Κίεβο.

Φήμες για την κήρυξη της πρωτεύουσας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυκλοφορούν μεταξύ των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στο Κίεβο. Η αντιπολίτευση έχει αποκλείσει από το πρωί την έδρα της κυβέρνησης και κάλεσε τους Ουκρανούς σε γενική απεργία, με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ, Βιτάλι Λουκιανένκο, διέψευσε νωρίτερα τις φήμες αυτές, τονίζοντας ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τον υπουργό Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο.

Η Πολωνία, χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία και είχε ταχθεί υπέρ της ένταξής της στην ΕΕ, παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κίεβο. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.