Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, τους εκατοντάδες "απάτριδες" Άραβες που διαδήλωναν στην Τζάχρα του Κουβέιτ ζητώντας από τις αρχές να πολιτογραφηθούν και να αποκτήσουν "ταυτότητα", όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Τζάχρα, δυτικά της πόλης του Κουβέιτ, μετά την προσευχή της Παρασκευής, αψηφώντας την προειδοποίηση που είχε εκδόσει την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

"Είμαστε απάτριδες εδώ και 50 χρόνια, ζητάμε να μας δοθεί η κουβεϊτιανή υπηκοότητα", έγραφαν στο τεράστιο πανό που είχαν απλώσει ενώ φώναζαν ρυθμικά: "Δεν θα φύγουμε χωρίς λύση".

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στη Σουλαϊμπίγια, στα νοτιοδυτικά του Κουβέιτ και στον πετρελαϊκό σταθμό αλ-Αχμάντι, στα νότια της πρωτεύουσας.

Οι απάτριδες, που αποκαλούνται "Μπιντούν" (που κυριολεκτικά σημαίνει "χωρίς"), διαδήλωναν επί τρεις συνεχείς ημέρες τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αρχές τους διαβεβαίωσαν ότι θα εξεταστεί η περίπτωσή τους. Όμως την Τρίτη το κοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα τους παραχωρούσαν πολιτικά δικαιώματα.

Οι απάτριδες, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 100.000, ζητούν να τους δοθεί η κουβεϊτιανή υπηκοότητα, όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κρύβουν ή έχουν καταστρέψει τα έγγραφα που αποδεικνύουν την εθνικότητά τους.

Οι περισσότεροι "Μπιντούν" λένε ότι οι βεδουίνοι πρόγονοί τους δεν ζήτησαν να τους δοθεί η υπηκοότητα όται ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος περί πολιτογράφησης στο Κουβέιτ, το 1959. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα. Δεν δικαιούνται επίσης πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε δωρεάν εκπαίδευση ή ιατρική περίθαλψη, όπως όλοι οι Κουβεϊτιανοί.