Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο καταδεικνύουν ότι η καρδιά του ουκρανικού λαού «χτυπά για την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Οι διαδηλώσεις δείχνουν την εντυπωσιακή δέσμευση χιλιάδων ανθρώπων στην Ουκρανία υπέρ της Ευρώπης», είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Δείχνουν ότι η καρδιά του λαού χτυπά για την Ευρώπη».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έκρινε από την πλευρά του ότι οι διαδηλωτές «έστειλαν ένα πολύ σαφές μήνυμα» και εξέφρασε την ελπίδα «να το ακούσει ο πρόεδρος (σ.σ. της Ουκρανίας, Βίκτορ) Γιανουκόβιτς», καλώντας τον να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπουμε τόσους ανθρώπους να ξεσηκώνονται στην Ουκρανία για τις πεποιθήσεις τους, για το όνειρο να δουν τη χώρα τους να συμμερίζεται την ιδέα και τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου και, κατά συνέπεια, να επιθυμούν στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα το πρωί την πρόσβαση στην έδρα της κυβέρνησης, στο κέντρο του Κιέβου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης.