Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν σήμερα —κάτι ιδιαίτερα σπάνιο— την υποστήριξή τους στον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, εγκρίνοντας την απόφασή του να καθυστερήσει την υπογραφή μιας συμφωνίας ασφαλείας με τις ΗΠΑ, την οποία η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει να εγκρίνεται το συντομότερο δυνατό.

Αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται εδώ και μήνες μια διμερή συμφωνία ασφαλείας, η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες για την παραμονή κάποιων αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση των 75.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο τέλος του 2014.

Ο Καρζάι εξήγησε ότι θα υπογράψει τη συμφωνία αυτή μετά τις αφγανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Απριλίου 2014, προκαλώντας την αγανάκτηση των Αμερικανών που θέλουν να υπογραφεί πριν από το τέλος του 2013.

«Φαίνεται ότι (ο Καρζάι) ανακάλυψε την αλήθεια», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους υιοθετώντας μια συγκρατημένη στάση απέναντι στον αφγανό πρόεδρο, τον οποίο συνήθως αποκαλούν «μαριονέτα» των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι η αντίθεση αυτή προέρχεται από την περηφάνια του αφγανικού λαού και ότι έχει στόχο να τερματίσει τα προβλήματα της χώρας», προσθέτει η ανακοίνωση.