Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο η Κύπρος να δεχθεί μεγάλο κύμα μεταναστών από τις Αραβικές χώρες, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τους πέντε Κύπριους ευρωβουλευτές, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι επί του παρόντος η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται ετοιμότητα, δεδομένης της διακίνησης πολλών μεταναστών στην Αίγυπτο και στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους ευρωβουλευτές, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι σ' αυτήν έγινε ανταλλαγή απόψεων εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο.

Στόχος της κυπριακής προεδρίας, ανέφερε, πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αιτητών πολιτικού ασύλου.

Εξ άλλου, το Ευρωπαϊκό Κόμμα παρέθεσε πρόγευμα εργασίας σε αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων, με θέμα συζήτησης τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε αργότερα ότι από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει ανάγκη και χρησιμότητα για συνεννόηση των κομμάτων με στόχο μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική μακριά από συγκρουσιακές προσεγγίσεις.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι απουσίαζαν εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συνέχεια, αν τα δύο κόμματα επέλεξαν σκοπίμως να μη συμμετάσχουν.