Η γενική εισαγγελία της Αιγύπτου έθεσε σήμερα υπό κράτηση τέσσερις πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών οι οποίοι κατηγορούνται ότι έδωσαν εντολή στους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο γενικός εισαγγελέας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ άσκησε δίωξη σε βάρος των πρώην αρχηγών της Ασφάλειας, της Δημόσιας Ασφάλειας, της Κεντρικής Ασφάλειας και της Κρατικής Ασφάλειας του Καΐρου με την κατηγορία ότι διέταξαν τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στις 28 Ιανουαρίου, την "Ημέρα της Οργής", όπως αποκαλούσαν οι διαδηλωτές την κινητοποίησή τους.

Οι Ισμαήλ αλ-Σάερ, Άντλι Φαγιέντ, Άχμεντ Ράμζι και Χάσαν Άμπντελ Ραχμάν διώκονται επειδή ήταν "υπεύθυνοι αυτών που πάτησαν τη σκανδάλη". Εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο.

Από τις βίαιες ταραχές που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 384 άνθρωποι και 6.000 τραυματίστηκαν.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Μουμπάρακ, Χαμπίμπ ελ-Άντλι, είναι ο πρώτος πρώην αξιωματούχος που δικάζεται για τις ταραχές. Η δίκη του ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου και θα συνεχιστεί στις 2 Απριλίου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος που του αποδίδονται. Ωστόσο, σε βάρος του διεξάγεται έρευνα και σχετικά με τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών.