Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν σήμερα να μελετήσουν "όλες οι δυνατές περιπτώσεις" για "να προστατευθεί ο πληθυσμός" της Λιβύης, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια "σαφής" νομική βάση και μια υποστήριξη στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

"Η ασφάλεια των πολιτών της Λιβύης, θα πρέπει να διασφαλιστεί με όλα τα αναγκαία μέτρα" τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στη Λιβύη.

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από το συνταγματάρχη Καντάφι να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ υποστήριξε τη δημιουργία ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, μερικές από αυτές μέσα στη Λιβύη, για να βοηθηθούν οι Λίβυοι, και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές για την προστασία τους.

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να φύγει, και το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων θεωρείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο νόμιμος πολιτικός εκπρόσωπος του λαού της Λιβύης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και Αράβων και Αφρικανών ηγετών στις επόμενες εβδομάδες.