current views are: 1

3 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:38

Για ρατσισμό κατηγορείται ο Μπομπ Ντίλαν

Η γαλλική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες στον αμερικανό τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν για «προσβολή» και «υποκίνηση μίσους» εναντίον των Κροατών.

Δημοσίευση 12:38’
αρθρο-newpost

Η γαλλική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες στον αμερικανό τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν για «προσβολή» και «υποκίνηση μίσους» εναντίον των Κροατών.

Η γαλλική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες στον αμερικανό τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν για «προσβολή» και «υποκίνηση μίσους» εναντίον των Κροατών, λόγω της δήλωσής του στο περιοδικό «Rolling Stone», με την οποία παραλλήλισε τους Κροάτες με ναζί, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο τραγουδιστής ανακρίθηκε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, στα μέσα Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας έδωσε συναυλίες,  ενώ η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπέτι, του απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας προς εκείνους που υπηρετούν τα γράμματα, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ο Ντίλαν ανακρίθηκε μετά από μήνυση που κατέθεσε το Συμβούλιο Κροατών στη Γαλλία (CRICCF),  λόγω των δηλώσεών του στο περιοδικό το 2012.

Σε εκείνη τη συνομιλία, με θέμα τη συμμετοχή του στο κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων, ο Μπομπ Ντίλαν είπε ότι οι μαύροι μπορούν να «αισθανθούν» αν κάποιος έχει στο αίμα του το ρατσισμό, όπως «οι Εβραίοι αναγνωρίζουν τους ναζί και οι Σέρβοι τους Κροάτες».  Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το δικαστήριο στο Παρίσι που ειδικεύεται σε θέματα ΜΜΕ.

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» σημειώνει ότι το CRICCF, αν και η Γαλλία έχει αυστηρή νομοθεσία για τη ρητορική μίσους στη δήλωσή του, ανέφερε ότι ζητά μόνο συγγνώμη. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του περιοδικού “Rolling Stone” ή του Μπομπ Ντίλα ως τραγουδιστή. Αλλά δεν μπορεί να εξισώνονται οι Κροάτες εγκληματίες πολέμου με όλους τους Κροάτες» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Κροατών στη Γαλλία, Βλάτκο Μάριτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


σχετικα αρθρα