Ο πρόεδρος της Κροατικής Ένωσης Δημοσιογράφων (HND) Ζντένκο Ντούκα δεν δικαιολόγησε τον ιδρυτή του ενημερωτικού portal Index.hr, Ματίγια Μπάμπιτς για τη δημοσίευση εικόνα με τη σημαία της Κροατίας και τη σβάστικα, αλλά τόνισε ότι κατανοεί το μήνυμά του.

"Η σάτιρα του Μπάμπιτς είναι ακραία, αλλά είναι σημαντικότερο να προστατεύονται οι άνθρωποι, παρά τα σύμβολα και το δημοψήφισμα της Κυριακής απέδειξε ότι η πλειοψηφία επέλεξε να μην προστατεύσει τη μειοψηφία" δήλωσε ο κ. Ντούκα στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina με αφορμή το γεγονός ότι η αστυνομία κάλεσε τον Ματίγια Μπάμπιτς για εξηγήσεις.

Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Μπάμπιτς ανταποκρίθηκε και προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα και ότι μετά τη συνομιλία και τη συλλογή στοιχείων διαπιστώθηκε ότι παραβίασε το άρθρο 4 του νόμου για τον εθνικό θυρεό, τη σημαία και το ύμνο της Κροατίας και ότι θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός.

"Το Index.hr εδώ και δέκα χρόνια, πάντα και χωρίς εξαιρέσεις είναι στο πλευρό των αδύναμων, εκείνων που απειλούνται και εκείνων που είναι μειοψηφία. Αυτό θα συνεχιστεί παρά το τίμημα- είτε είναι φυλάκιση, είτε απειλές κατά της ζωής ή χρηματική ποινή. Το Index.hr θα αγωνίζεται για τις μειονότητες, όσο κι αν αυτό είναι επικίνδυνο στη χώρα που κλίνει προς το φασισμό" δήλωσε ο Ματίγια Μπάμπιτς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Index.hr, ο Ματίγια Μπάμπιτς αφέθηκε χθες το βράδυ ελεύθερος και στην ερώτηση της αστυνομίας αν θα απομακρύνει την αμφιλεγόμενη εικόνα απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Η εικόνα συνόδευε δημοσίευμα για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κροατία, στο οποίο η πλειοψηφία των πολιτών είπε "ναι" στον καθορισμό του γάμου από το Σύνταγμα ως "ένωση μιας γυναίκας και ενός άνδρα".

Η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ ερμήνευσαν το αποτέλεσμα ως απόφαση των Κροατών να απαγορεύσουν το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου και τόνισαν ότι η Καθολική Εκκλησία στήριξε την πρωτοβουλία πολιτών "Στο όνομα της οικογένειας" που συγκέντρωσε υπογραφές για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.