Ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο ιορδανός Άμπντουλ Ιλάχ Χάτιμπ, θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα μεταφέρει τη διεθνή ανησυχία όσον αφορά την καταστολή των εξεγερμένων από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

"Έδωσα εντολή στον αλ Χάτιμπ να μεταφέρει, με ξεκάθαρο τρόπο, την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας όπως αυτή εκφράστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νέο απεσταλμένο.

Στόχος είναι "να εκτιμηθεί η κατάσταση επί τόπου και να γίνουν σημαντικές διαβουλεύσεις με τις λιβυκές αρχές για την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την ανθρωπιστικό, τον πολιτικό και τον τομέα της ασφάλειας", πρόσθεσε.

"Το μήνυμά μου είναι δυνατό και συνεπές. Η βία πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να πάει σε όσους την έχουν ανάγκη. Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία εναντίον πολιτών πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Πρέπει να βρεθεί μία ειρηνική λύση", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Χάτιμπ είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.