Ο θρυλικός δημοσιογράφος της υπόθεσης Watergate Καρλ Μπερνστάιν έγραψε μια επιστολή υποστήριξης προς τον διευθυντή της βρετανικής εφημερίδας GuardianΆλαν Ρασμπρίτζερ, ο οποίος πρόκειται να εμφανισθεί σήμερα ενώπιον βρετανών βουλευτών για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους σχετικά με τη δημοσίευση από την εφημερίδα του απόρρητων φακέλων τους οποίους διέρρευσε ο σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο 69χρονος Μπερνστάιν υπογραμμίζει πως η εμφάνιση του Ρασμπρίτζερ ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων αποτελεί μια «επικίνδυνα επιβλαβή» απόπειρα των βρετανικών αρχών να μεταθέσουν το επίκεντρο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις, από την υπερβολική μυστικότητα που τηρούν οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στη διαγωγή του Τύπου.

Η βρετανική εφημεριδα ήταν μία από τις εφημερίδες που δημοσίευσαν τις διαρροές του Σνόουντεν σχετικά με τη βρετανική υπηρεσία υποκλοπών GCHQ και τη στενή συνεργασία της με την αμερικανική NSA για την πραγματοποίηση μαζικών παρακολουθήσεων.

O Μπερνστάιν αναφέρει πως η διαγωγή του Τύπου στο θέμα ήταν αξιοθαύμαστη και υπεύθυνη. Τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν από την Guardian, την Washington Post και τους New York Times με βάση τις πληροφορίες του Σνόουντεν, ουδόλως βοηθούσαν τρομοκράτες ή εχθρούς του έθνους, προσθέτει.

«Καλείσθε να καταθέσετε σε μια στιγμή που κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο μοιάζουν να έχουν την πρόθεση να υψώσουν τα πιο σοβαρά (και συμφέροντα για τις ίδιες) εμπόδια στο θεμιτό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ –ιδιαίτερα σ' αυτό που αφορά την υπερβολική κυβερνητική μυστικότητα– που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», γράφει στην επιστολή, η οποία δημοσιεύεται από τον ιστότοπο της Guardian.

«Όπως διδαχθήκαμε στις ΗΠΑ από την εμπειρία μας με τα Έγγραφα του Πενταγώνου και το Watergate, είναι ουσιώδες να μην επιβάλλονται εκ των προτέρων κυβερνητικοί περιορισμοί ούτε να εκφοβίζεται ένας αληθινά ελεύθερος Τύπος», υπογραμμίζει.

«Διαφορετικά, μέσα σ' ένα τέτοιο σκοτάδι, ενθαρρύνουμε τον κίνδυνο οι δημοκρατίες μας να γίνουν λεία του δεσποτισμού και της δημαγωγίας, ακόμη και εγκληματικότητας από τους εκλεγμένους ηγέτες μας και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Τα ρεπορτάζ του Μπερνστάιν και του συναδέλφου του στην Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ αποκάλυψαν το σκάνδαλο που οδήγησε το 1974 στην παραίτηση του Πρόεδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.