Γνωστός αιγύπτιος blogger ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρίσκεται υπό κράτηση, σε μία ακόμη σύλληψη ακτιβιστή στην οποία προέβησαν οι αρχές της μεταβατικής, στηριζόμενης στις ένοπλες δυνάμεις κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Οι αρχές έχουν διευρύνει τον κύκλο των διώξεων, πέραν των ισλαμιστών, των οποίων τις κινητοποιήσεις κατέπνιξαν με ιδιαίτερα αιματηρό τρόπο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε πολιτικούς ακτιβιστές οι οποίοι εκφράζονται αρνητικά για το ρόλο του στρατού, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σε πρόσφατο μήνυμά του στο Twitter, ο Αχμέντ Ντούμα είχε αναφερθεί στην κράτηση έτερου blogger, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως «εγκληματική» και σημειώνοντας ότι «θα γκρεμιστεί».

«Βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα του Μπασατίν. Δεν γνωρίζω ακόμη την κατηγορία και το λόγο της σύλληψής μου», δήλωσε ο κ. Ντούμα στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο blogger κρατείται για βίαια επεισόδια τα οποία εκτυλίχθηκαν έξω από δικαστήριο το Σάββατο, όπου ο Αχμάντ Μάχερ, σύμβολο της εξέγερσης εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, παρουσιάστηκε για να παραδοθεί στις αρχές.

Ο κ. Μάχερ καταζητούνταν για παράβαση του νέου νόμου περί διαδηλώσεων τον οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση.

Εισαγγελέας του Καΐρου εξέδωσε 10 εντάλματα σύλληψης ακτιβιστών, μεταξύ άλλων του Μοχάμεντ Αντέλ, ηγετικού στελέχους του κινήματος νεολαίας της 6ης Απρίλη, το οποίο ηγείτο στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ο κ. Ντούμα είχε επίσης συλληφθεί, τότε με την κατηγορία της προσβολής του προσώπου του προέδρου.

Την Πέμπτη, η αστυνομία συνέλαβε τον Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, γνωστό για το ρόλο του στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο νέος νόμος για τις δημόσιες συναθροίσεις δίνει δικαίωμα στο υπουργείο Εσωτερικών να διαλύει κάθε συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο.