Να λάβει ουσιαστικά μέτρα εναντίον της ξενοφοβίας και του ρατσισμού κι όχι να προσπαθεί να υποβαθμίζει τις βίαιες επιθέσεις εναντίον Σύρων προσφύγων και άλλων ξένων στο βαθμό των «κοινών εγκλημάτων» κάλεσε η Διεθνής Αμνηστία τη Βουλγαρία.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, αφορμή για την παραπάνω προειδοποίηση αποτέλεσε η έβδομη κατά σειρά, από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, επίθεση εναντίον δύο Σύρων προσφύγων κι ενός Λιβανέζου, από τους οποίους άγνωστοι δράστες έκλεψαν 800 ευρώ και προσωπικά αντικείμενα, ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό των τριών ξένων με ρόπαλα, μεταλλικές γροθιές και σιδερένιες βέργες, σε συνοικία της Σόφιας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Σβετλοζάρ Λάζαροφ επανέλαβε τη θέση των αστυνομικών οργάνων, ότι «η ληστεία και όχι η ξενοφοβία», όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι η βασική αιτία για τις επιθέσεις εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, ο κ. Λάζαροφ έφερε ως παράδειγμα το πλούσιο ποινικό μητρώο των δύο ύποπτων δραστών της επίθεσης εναντίον των τριών ξένων σε βόρειο προάστιο της Σόφιας, το βραδύ της Κυριακής.