Ιδιαίτερα ανήσυχος για τη ζώνη εναερίου ελέγχου που καθιέρωσε το Πεκίνο πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα, μια απόφαση που προκάλεσε διπλωματική ένταση κυρίως με την Ιαπωνία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Όπως δήλωσε ο Μπάιντεν στην ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία όπου έφθασε χθες βράδυ, «αυτό το τελευταίο περιστατικό αποδεικνύει την ανάγκη μιας συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας για την υιοθέτηση ενός μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων όπως και μέτρων που επιτρέπουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ώστε να μειωθεί η ένταση» μεταξύ των δύο χωρών.

Το Τόκιο είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην ανατολική Ασία, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στην Κίνα και στη Νότια Κορέα.

Στην Ιαπωνία «θα επιβεβαιώσω την ισχύ της δέσμευσής μας και της συμμαχίας μας, όπως και την σπουδαιότητα της αποχής από κάθε ενέργεια που θα υπομόνευε την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος πριν την αναχώρησή του για την ιαπωνική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία δηλώνει βεβαία ότι ο αμερικανός απεσταλμένος θα την υποστηρίξει στη στάση της απέναντι στην «εξαιρετικά επικίνδυνη» πρωτοβουλία της Κίνας.

Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εκμεταλλευθεί την επίσκεψή του στην Κίνα για να εκφράσει την «ανησυχία» των ΗΠΑ για τη ζώνη εναερίου ελέγχου και για να «ζητήσει διευκρινίσεις».