Η Βουλγαρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ στη συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας, ο κ. Πλέβνελιεφ εξέφρασε επίσης την προθυμία της Σόφιας να εργαστεί για την αναγνώριση των επιτευγμάτων, όπως τόνισε, του Κοσόβου από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Όπως, επίσης, και για την ενθάρρυνση των προσπαθειών της Πρίστινας για την εδραίωση των ευρωπαϊκών αξιών και για εμβάθυνση των σχέσεων με την Ένωση.

"Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την ΕΕ" χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Ενβέρ Χοτζάι την πρόσφατη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ, για τις οποίες ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη άνοιξη.

"Εμείς στηρίζουμε την πρόσφατη ιστορική συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου που είναι ένα σημαντικό βήμα στην ενταξιακή πορεία τους προς την ΕΕ. Με το μνημόνιο που υπογράψαμε, σήμερα, η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να στηρίξει το Κόσοβο στην προετοιμασία για την ένταξη στην ΕΕ". Αυτό δήλωσε, από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν μετά την υπογραφή του διμερούς Μνημονίου συνεργασίας για την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.