Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότα Καν εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και για τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό και τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποστείλουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η χώρα μετά από τον καταστροφικό ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ο κ. Ομπάμα αφού ανέφερε ότι οι εικόνες της καταστροφής που είδε "του μάτωσαν την καρδιά", πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία αλλά και τις πιθανότητες να "χτυπήσει" το τσουνάμι και τις αμερικανικές ακτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ανησυχία για πιθανή έκλυση ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που υπέστη ζημιές λόγω του μεγάλου σεισμού.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι και ένα δεύτερο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει προς την Ιαπωνία για να προσφέρει βοήθεια.

"Έχουμε στείλει ένα αεροπλανοφόρο ήδη στην περιοχή και ένα δεύτερο πλέει προς τα εκεί", ανακοίνωσε ο κ. Ομπάμα που καταλήγοντας δήλωσε"τα σημερινά γεγονότα μας υπενθυμίζουν πόσο ευαίσθητη είναι η ζωή, οι σκέψεις μας είναι κοντά στους Ιάπωνες φίλους μας και στους ανθρώπους όλης της περιοχής, θα τους στηρίξουμε για όσο καιρό χρειαστεί".