Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ, στη Βαγδάτη και σε περιοχές στα δυτικά και βόρεια της χώρας όπου ζουν κυρίως σουνίτες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 23 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στο Ιράκ τα τελευταία δέκα χρόνια παρουσίασαν φέτος νέα άνοδο με περισσότερους από 6.200 θανάτους να έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο, προκαλώντας φόβους ότι η χώρα βυθίζεται και πάλι στην διαδογματική βία που είχε αιματοκυλήσει το Ιράκ μετά την επέμβαση των ΗΠΑ το 2003.

Σήμερα επιθέσεις σημειώθηκαν στη δυτική Βαγδάτη και στις πόλεις Αμπού Γράιμπ, Φαλούτζα, Μπακούμπα, Τικρίτ, Σαμάρα, Μοσούλη και Ταρμίγια, όπου ζουν κυρίως σουνίτες.

Η πιο αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Ταρμίγια, μια πόλη βόρεια της Βαγδάτης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί πολλά βίαια επεισόδια.

Δύο βόμβες εξερράγησαν μπροστά στη νομαρχία και την ώρα που οι άνθρωποι απομακρύνονταν από το σημείο της επίθεσης δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν.

Συνολικά εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στη Βαγδάτη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συνοικία Μπαγιάα, όπου ζουν κυρίως σιίτες, ενώ από μια έκρηξη στην κυρίως σουνιτική συνοικία Αμρίγια τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι.

Επίσης τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αμπού Γράιμπ και τη Φαλούτζα, ενώ τρεις ακόμη έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη βόμβας στη Μοσούλη.

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε μια συντονισμένη επίθεση εναντίον ενός κέντρου παροχής κοινωνικής βοήθειας της αστυνομίας στην Τικρίτ, όπου μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εξουδετερώσουν δύο βομβιστές αυτοκτονίας πριν προλάβουν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά που έφεραν.