Στο Πεκίνο, τον πιο ευαίσθητο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του, έφθασε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει η πρόσφατη εγκαθίδρυση μιας ζώνης εναερίου ελέγχου από την Κίνα.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος γίνεται δεκτός στην κινεζική πρωτεύουσα σε μια ατμόσφαιρα σχετικής αποστασιοποίησης, καθώς χθες, από το Τόκιο όπου βρέθηκε, επέμεινε στη σταθερότητα της αμερικανο-ιαπωνικής συμμαχίας.

«Ας μην μπει στον κόπο να ελπίζει σε συγκεκριμένες προόδους, αν έρχεται μόνο για να επαναλάβει τις προηγούμενες εσφαλμένες και μεροληπτικές παρατηρήσεις της κυβέρνησής του», προειδοποιεί σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα China Daily.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε πως ο κ. Μπάιντεν θα βάλει στο τραπέζι με τους συνομιλητές του το θέμα της ανησυχίας που προκαλείται από τη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που η Κίνα εγκαθίδρυσε μονομερώς στις 23 Νοεμβριου.

Η ζώνη αυτή καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, μια περιοχή που περιλαμβάνει τα νησιά Σενκάκου - ένα αρχιπέλαγος που διοικείται από την Ιαπωνία, αλλά το διεκδικεί η Κίνα, η οποία το ονομάζει Ντιαογιού.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον κινέζο αντιπρόεδρο Λι Γιουαντσάο, πέμπτο στην κομμουνιστική ιεραρχία, τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

«Εμείς οι ΗΠΑ ανησυχούμε έντονα από την (κινεζική) απόπειρα να τροποποιηθεί μονομερώς το στάτους κβο στην Ανατολική Σινική Θάλασσα», δήλωσε την Τρίτη δίπλα στον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Πρόσθεσε πως σκοπεύει «να εκφράσει αυτές τις ανησυχίες με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και άμεσα» στην κινεζική ηγεσία.

Παρόλο που η γεωπολιτική αναμένεται ότι θα έχει κεντρική θέση στις συνομιλίες στο Πεκίνο, μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν επιστολή στον κ. Μπάιντεν ζητώντας του να αναφερθεί επίσης στο ευαίσθητο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στην τύχη του φυλακισμένου νομπελίστα της Ειρήνης Λιου Σιαομπό.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του αμερικανού αντιπροέδρου είναι η Σεούλ.

Η περιοδεία του δεύτερου στην κρατική ιεραρχία των ΗΠΑ πραγματοποιείται δύο μήνες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χρειαστεί να ματαιώσει ένα ταξίδι στην περιοχή αυτή, η οποία έχει χαρακτηρισθεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής από τη δημοκρατική κυβέρνηση. Το ταξίδι αυτό είχε ματαιωθεί εξαιτίας της μάχης στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό.