Τις προθέσεις του καθεστώτος Άσαντ εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη ξεκαθάρισε ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι, τονίζοντας ότι αν υπάρξει συμφωνία ο σύρος πρόεδρος θα παραμείνει στην εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο. 

«Εάν κάποιος νομίζει ότι πηγαίνουμε στη Γενεύη 2 για να παραδώσουμε τα κλειδιά της Δαμασκού (στην αντιπολίτευση), καλύτερα να μην πάμε. Η απόφαση είναι του προέδρου Άσαντ, αυτός θα παραμείνει στην εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο, εάν συμφωνήσουμε. Είναι ο ηγέτης της Συρίας και θα παραμείνει πρόεδρος της Συρίας» είπε ο αλ Ζόχμπι, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο υπουργός καταφέρθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζει τους εξεγερμένους, αναφέροντας ότι το καθεστώς της Δαμασκού αρνείται τη συμμετοχή του Ριάντ στη διάσκεψη. 

Όπως είπε, «τΤίποτα δε δικαιολογεί την παρουσία της Σαουδικής Αραβίας σε μια πολιτική διαδικασία στην περιοχή. Ελπίζουμε να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη γιατί έχει βλάψει τη Συρία και τους Σύρους». 

«Δεν υπάρχει πλέον τίποτα να διατηρηθεί στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία μετά την ευθεία ανάμιξή της στον πόλεμο κατά της Συρίας», πρόσθεσε.